Mnoho z dostupných a běžně prodávaných džusů obsahují vysoké množství konzervačních látek, umělých sladidel a dalších přídatných látek. Zaměříme se na to, jak v tak široké nabídce nápojů objevit opravdu kvalitní džus. Na trhu jsou ovocné nápoje rozděleny do několika skupin. Jsou to:
ü ovocné šťávy neboli džusy
ü ovocné nektary
ü ovocné nápoje
ü ovocné limonády
U každé z kategorií jsou určitá kritéria, co smějí, anebo nesmějí obsahovat. Asi nejlepší volbou z těchto ovocných a zeleninových džusů jsou ty s označenímstoprocentní. Můžeme mít jistotu, že tento džus je přírodní, bez dalšího přidaného cukru. Ve složení tohoto stoprocentního džusu se nenacházejí žádné konzervační látky a ani umělá barviva.
Označení stoprocentní se však musí vztahovat na celý produkt. Pozor si dejte na označení stoprocentní pouze na jednu z více uváděných ovocných složek v džusu. Odradit nás nemusí ani označení stoprocentní koncentrát. Je totiž o velice hustou čistou a přírodní ovocnou šťávu, která pochází z ovoce. V těchto ovocných stoprocentních nápojích a zeleninových šťávách se chemické konzervační látky a další ochucovadla nesmějí přidávat.
Druhy džusů
ü Stoprocentní džus z koncentrátu. Vyrábí se tak, že se vylisovaná šťáva z ovoce, nebo zeleniny zbaví vody. Tento koncentrát je potom přepraven do výroben, kde je zpracován tak, že se opět naředí vodou. V tomto džusu nejsou žádné konzervační látky, barviva anebo cukr.
ü Nektar. Tento nápoj z ovoce či zeleniny obsahuje minimálně dvacet pět procent ovocné, nebo zeleninové šťávy. Dále obsahuje vodu, cukr anebo sladidla.
ü Ovocný nápoj. Tento nápoj má obsah méně než dvacet pět procent ovocné šťávy.
Vypijete-li jednu sklenici s obsahem dvě stě mililitrů se stoprocentním multivitaminovým džusem i s dužinou, tato ovocná šťáva vám báječně hydratuje organismus, a bohatě nahradí denní doporučenou porci ovoce a zeleniny.